ترتیب فیلترهای تصفیه آب خانگی به منظور حذف آلودگیها و بهبود کیفیت آب به دقت تنظیم شده است. هر فیلتر نقش خاصی در فرآیند تصفیه دارد و با عبور آب از مراحل مختلف، اطمینان حاصل میشود که آب نهایی سالم، تمیز و مناسب برای مصرف است. در ادامه با ترتیب و نقش هر یک از این فیلترها آشنا میشویم.
ترتیب فیلترهای تصفیه آب خانگی
ابتدا باید گفت که برای استفاده از آب آشامیدنی سالم و در امان ماندن از برخی بیماریهای کلیوی و گوارشی، لازم است که حتما برای خرید دستگاه تصفیه اب اقدام کنیم. این دستگاه ها مجهز به تعداد مشخصی فیلتر مجزا هستند. ترتیب فیلترهای تصفیه آب خانگی به هنگام نصب، اهمیت بالایی دارد به همین خاطر بهتر است که دستگاه توسط نصاب تصفیه آب راهاندازی شود. در ادامه ترتیب فیلتر تصفیه آب خانگی را با ذکر توضیحات کامل شرح خواهیم داد.
1_ فیلتر پروپیلن یا فیلتر pp
این فیلتر، وظیفه جداسازی مواد فیزیکی شناور در آب مانند شن، سنگ ریزه، جلبک و رسوبات را بر عهده دارد. قطر منافذ این فیلتر تقریبا حدود 5 میکرون است بنابراین به راحتی قادر است ذرات درشت موجود در آب را جذب کند. با توجه به نقش مهمی که فیلتر بر عهده دارد؛ باید گفت که طول عمر آن نسبت به فیلترهای بعدی دستگاه، کمتر است به همان نسبت نیز قیمت فیلتر تصفیه آب خانگی در این مرحله ارزان تر نسبت به باقی فیلترها میباشد. به هر میزانی که آلودگی آب بیشتر باشد باید سعی کنید زودتر آن را تعویض کنید.
2_ فیلتر کربن پودری اکتیو
این فیلتر در مرحله دوم دستگاه قرار دارد که در منافذ آن از ذرات کربن بسیار ریز استفاده شده است. قدرت جذب کنندگی این فیلتر بسیار بالاست؛ به طوری که به سادگی بسیاری از مواد شیمیایی موجود در آب را جذب میکند. از طرفی هم باید دانست که این فیلتر قابلیت جذب باکتریها و ذراتی که باعث تغییر کیفیت رنگ و بو و مزه آب میشوند را نیز دارا میباشد.
همچنین اگر در ترکیب آب اثری از آفت کش و گازهای شیمیایی باشد، فیلتر نام برده سایر آنها را تصفیه میکند. لازم است بدانید که فیلتر مرحله دوم، از ورود کلر به فیلترهای بعدی جلوگیری میکند. همچنین ذکر این نکته نیز ضروری است که طول عمر مفید این فیلتر حدود 6 ماه است. اگر در بازه زمانی این فیلتر تاخیر ایجاد شود به طور مطمئن عمل تصفیه کردن آب از کیفیت بالایی برخوردار نخواهد بود.
3_ فیلتر بلاک کربن
منافذ فیلتر مرحله سوم بسیار فشرده هستند به همین خاطر این قابلیت را دارد که ذرات عبور کرده از دو فیلتر قبلی را جذب کند. فشرده بودن این فیلتر باعث جذب کربن آلی و دیگر ترکیبات آلی موجود در آب میباشد. به بیان دیگر باید این فیلتر را تکمیل کننده مراحل پیشین دانست. فیلتر بلاک به طور کامل کلر موجود در آب را جذب کرده و اجازه عبور را به آن نخواهد داد. ماندگاری این فیلتر با توجه به کیفیت ساخت آن تعیین میگردد؛ بنابراین طول عمر مفید آن حتی تا یک سال هم گنجایش دارد؛ اما بهتر است هر 6 ماه یکبار تعویض شود.
4_ فیلتر ممبران
مهمترین مرحله از تصفیه آب مربوط به فیلتر ممبران است. در واقع باید گفت که این فیلتر تنها مولکولهای آب را از خود عبور میدهد. در این بخش تمامی ناخالصیهای موجود در آب جذب میشوند. به بیان دیگر باید افزود که فیلتر ممبران ، سایر املاح مفید و مضر آب را تصفیه میکند؛بنابراین وجود آن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری و انتقال آن به انسان دارد.
فیلتر ممبران تمامی باکتریها و انگلها و میکروبها را در مقیاس نانو جذب میکند.خوب است بدانید برای اینکه فیلتر ممبران بتواند نقش خود را در تصفیه کردن آب به خوبی ایفا کند نیازمند فشار آب قوی است؛ به طور حتمی باید جریان آب با فشار بالا از غشا این فیلتر عبور کند.
5_ فیلتر پست کربن
این فیلتر را باید فیلتر نهایی کربن در دستگاه تصفیه آب برشمرد.این فیلتر تنها وظیفه جلوگیری از ایجاد بو و طعم نامطبوع آب را بر عهده دارد. در صورتی که آب در مخزن دستگاه وجود داشته باشد فیلتر پست کربن از تغییر کیفیت آن از جهت بو و مزه جلوگیری میکند. با توجه به نقشی که این فیلتر بر عهده دارد باید گفت که ماندگاری و طول عمر مفید آن بیشتر از فیلترهای دیگر است و در نهایت هر یک سال نیاز به تعویض دارد.
6_ فیلتر مینرال
فیلتر مینرال در مرحله ششم تصفیه آب قرار میگیرد و مهمترین نقش را در عمل تصفیه بر عهده دارد. پیشتر بیان شد که در فیلتر ممبران حتی املاح مفید آب هم جذب میشوند؛ حال این املاح مفید دوباره از طریق فیلتر مینرال به آب افزوده میگردند. در ساختار این فیلتر، سنگهای معدنی وجود دارند؛ بنابراین با عبور آب از آن مواد معدنی مفید مانند کلسیم، منیزیم و سدیم دوباره به ترکیب مولکولهای آب بازگردانده میشوند. این فیلتر آب آشامیدنی سالم و مفید را در اختیار ما قرار میدهد و با وجود آن نباید نگران املاح آب باشیم.
7_ فیلتر قلیایی
در آخرین مرحله از ترتیب قرار گرفتن فیلترهای دستگاه تصفیه آب، فیلتر قلیایی قرار میگیرد. این فیلتر وظیفه تنظیم PH آب را در سطح نرمال برعهده دارد. به بیان دیگر میتوان گفت که این فیلتر، آب آشامیدنی را یونیزه قلیایی میکند. طول عمر مفید فیلتر قلیایی با توجه به نقشی که برعهده دارد در حدود دو سال است و بعد از گذشت این زمان، به تدریج خاصیت خود را از دست میدهد و باید حتما آن را با فیلتر جدید تعویض کنیم.
برای تصفیه درست آب باید این فیلترها به ترتیب در جای اصلی خود روی دستگاه نصب شوند. هر گونه جابجایی و نقص در هنگام نصب فیلترهای دستگاه، باعث میشود که عمل تصفیه کردن آب به درستی انجام نشود؛ بنابراین ترتیب قرار گیری آنها خیلی مهم است.